Lichaam en emotie

Onlosmakelijk verbonden

Nico Pronk

Depressie

De symptomen van depressie veroorzaken veelal lijden en lichamelijke en emotionele beperkingen. Bovendien treden meestal beperkingen op in het sociaal of beroepsmatig functioneren. Mensen met mildere depressieve gevoelens verkeren vaak in een vicieuze cirkel van functioneren. Haptotherapie helpt bij het doorbreken van die cirkel en werkt aan herstel van de gevoelsbeleving.


Burn-out
Burn-out is een ernstige aandoening die iedereen kan treffen en blijvende schade tot gevolg kan hebben. Burn-out kan leiden tot blijvend geheugenverlies en verminderde belastbaarheid. De gevoelsgrenzen zijn niet meer betrouwbaar door ontregeling van het vegetatieve systeem. We maken een begeleidingsprogramma, waarbij we uitgaan van de verstoorde emotionele grenzen en we ons richten op herstel van het vegetatieve zenuwstelstel, herstel van welbevinden en creëren van ruimte, zodat genormaliseerde gevoelsgrenzen weer tastbaar worden.


Tijdens de sessies werken we aan:

  • herstel van gevoelsgrenzen
  • bewustwording van gewoontepatronen
  • het vaststellen op welke manier gewoontepatronen tot overbelasting leiden
  • optimalisering van bestaande kwaliteiten 
  • het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten met behulp van training in belastbaarheid 


Onbegrepen Pijn
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Nico: "Je lichaam is wie je bent en laat vooral ook zien hoe je doet. Hoe je gewend bent om te bewegen is een resultante van alles wat je geleerd hebt (staan en lopen, de sporten die je gedaan hebt en hoe je je beweeglijkheid en je kracht hebt onderhouden). 

Ook je lichamelijke expressie is gevormd in de loop van je geschiedenis: loop je rechtop of een beetje voorover, wat gebruik je optimaal aan je lichaam en wat minder. Alles wat je met je lichaam hebt geleerd is voor jezelf normaal. Al is je rug scheef of je romp stijf, of houd je hier en daar een spier gespannen of een gewricht (gedeeltelijk) geblokkeerd, het voelt voor jezelf normaal. Deze gewoontepatronen kunnen op termijn leiden tot klachten van fysieke en emotionele aard. Als haptotherapeut met kennis over het lichaam en lichamelijk functioneren kan ik faciliteren waar mogelijkheden stagneren. Via de haptonomische benadering ontstaat nieuw bewustzijn over wie jij bent. De manier waarop ik naar klachten kijk is vooral vanuit het gedrag in het hier en nu. Het fascinerende van haptonomie is dat de invloed zo direct is dat er onmiddellijk een verandering ontstaat in de beleving en beweging van de mensen die het betreft. Er is een fase van bewustwording, van ontwikkeling en tenslotte van training.


Kosten €95,- per sessie. Haptotherapie wordt (deels) vergoed door de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.

Over Nico Pronk. 
Directeur van Synergos (Alpha akte haptonomie Doorn) Haptotherapeut Synergos, Docent Synergos opleidingen. Achtergrond: fysiotherapeut, manueel therapeut, diverse scholingen in methodisch handelen, evidence-based werken, dsm4, familie opstellingen. MKB-trainingen over bedrijfsvoering, acupunctuur, meridiaan therapie, intuïtieve therapie. Academisch Ziekenhuis Rotterdam afdeling fysiotherapie. Inserve-docent aan verpleegkundigen en fysiotherapeuten, Docent bij stichting wetenschap en Scholing Fysiotherapie. Wetenschappelijke studies over ademhaling en longproblematiek. Nico is tevens specialist op het gebied van interactiedynamiek. Je kunt bij hem ook terecht voor relatietherapie en zwangerschapsbegeleiding.

arrow_drop_up arrow_drop_down