Mirjam Nefkens

Functie bij Synergos: Haptotherapeut


Meer over mirjam

Mirjam is aangesloten bij de beroepsverenigingen

VVH & RBCZ

Sinds 1980 ben ik als therapeut werkzaam met kinderen en jongeren. Tot 1999 heb ik als kinderfysiotherapeut gewerkt op verschillende gebieden en bij verschillende instellingen. Ik werkte met meervoudig- en lichamelijk gehandicapten en met kinderen en jongeren uit het reguliere onderwijs.

Gaandeweg het fysiotherapeutische werk ontdekte ik dat de kinderen die bij mij kwamen voor begeleiding niet alleen een motorisch probleem hadden. Het feit dat ze niet lekker in hun vel zaten had zeker ook te maken met de (probleem) situatie waarin het kind verkeerde. Als fysiotherapeut was mijn therapeutische bagage te gering en waren de mogelijkheden (binnen de beroepsomschrijving van fysiotherapie) te beperkt om deze kinderen te goed begeleiden. Ik zocht een bredere ingang.

In 1994 ben ik gestart met mijn haptonomieopleiding bij Synergos. Wat onmiddellijk duidelijk werd, was dat hoe je je voelt heel veel invloed heeft op hoe je contact legt en hoe je communiceert met je omgeving. Ik werd erg enthousiast van de mogelijkheden die deze invalshoek biedt bij kinderbegeleiding. De ontwikkeling van de kinderen in de kinderfysiotherapiepraktijk en het contact tussen ouders en kind verbeterden zienderogen. Er ging een wereld voor mij open.

In 1999 ben ik op Synergos gestart als haptotherapeut voor kinderen. In de afgelopen twaalf jaar heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met kinderen en jongeren, hun ouders, hun docenten en begeleiders en met aanstaande ouders in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

Eens werd ik door een cliëntje omschreven als ‘die Belgische mevrouw met de rode haren’. Of iedereen me zal herkennen in deze omschrijving is de vraag, maar mogelijk maakt mijn (Nederlands) Brabantse aard dat ik er van houd mijn cliënten met koffie en limonade te ontvangen in een prettige sfeer. Daarbij ben ik ook gedreven en kan ik zelfs kritisch en streng zijn, als me dat de goede weg lijkt.

Als tegenhanger van dit intensieve werk, ben ik graag bezig in mijn groentetuin en met de verwerking van de producten ervan. De schapen in onze wei hebben me aan het spinnen en wolvilten gezet: heerlijk rustgevende bezigheden.

Ik vind het leuk mijn kennis en ervaring over te dragen. In eerste instantie deed ik dat aan nieuwe collega’s en studenten in de vorm van supervisie. Tegenwoordig ben ik ook docent in de module ‘Relatie en Gezin’ en de opleiding voor kinderhaptotherapeut. Daarnaast geef ik workshops.