arrow_drop_up arrow_drop_down

Kind en hoogbegaafd

Laura Twigt

De haptonomische benadering bij hoogbegaafdheid

De balans tussen voelen, denken en doen bepaalt hoe een kind leert en communiceert, hoe de relatie met zijn ouders is, hoe het contact verloopt met thuis, op school, met vrienden en bij sport of clubjes. Hoogbegaafde kinderen zijn doorgaans cognitief ingesteld, wat heel logisch is. Voor de omgeving is het ook vanzelfsprekend om op die manier met hen om te gaan. Het kind wordt vaak aangesproken, aangemoedigd en geprezen op zijn cognitie en het lichamelijk en emotioneel voelend vermogen kan wat achterblijven. Het aanspreken van juist dit voelend vermogen als tegenhanger van het sterke cognitief functioneren maakt haptotherapie anders dan elke andere vorm van therapie.


Laura: "Soms is de balans verstoord. Er komen kinderen bij mij met pijnklachten zoals buikpijn. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak ook hooggevoelig. Ze registreren veel prikkels en zijn doorgaans gevoelig voor sfeer en wereldproblematiek. Dan is het goed om met het lichaam aan de slag te gaan. Dat brengt alles letterlijk weer in beweging. Dat kan ook helpen bij rugpijn, vastzittende schouders maar ook bijvoorbeeld bij obstipatie.

In dit fysieke bezig zijn spreek ik het kind aan op zijn kwaliteiten. Een bang of verlegen kind leert naast zijn angst om toch aan de slag te gaan. Een beweeglijk kind ervaart wat het is om eens rustig te zijn. Een onderpresteerder gaat voelen hoe hij zijn kracht doelgericht en volop kan benutten. 

Oefenen bestaat uit (spelenderwijs) bewust Ieren voelen wat je moet inzetten bij balans, tijdens stoeien of gooien.  Door interactie met het kind, tijdens en na de oefening, brengen we de aandacht naar het lijf. Ik stimuleer ze om zelf te ontdekken wat werkt en wat niet werkt, zodat het op eigen kracht iets leert kunnen."


Ook als je zonder specifieke hulpvraag zit kun je mailen of bellen voor een afspraak. Je hebt geen doorverwijzing nodig. Mocht het nodig blijken, dan kunnen we (uiteraard met toestemming van de ouders) contact opnemen met de huisarts, doorverwijzer of school van het kind.


Kosten €87,50- per sessie. Haptotherapie wordt (deels) vergoed door de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.
Voor meer informatie over de vergoedingen van de NFG kun je terecht op de website van de NFG. Klik hier om direct naar de vergoedingen pagina te gaan.


Over Laura
Laura is haptotherapeut voor kinderen, jongeren en volwassen. Laura is gespecialiseerd in haptotherapie met (hoogbegaafde) kinderen, organiseert workshops voor ouders, leerkrachten en begeleiders, geeft cursussen aan ouders van hoogbegaafde kinderen, geeft lezingen (aan o.a. het CNV Onderwijs en het IHBV) over haptonomie en hoogbegaafdheid. Daarnaast is zij als docent en supervisor verbonden aan Synergos opleidingen.