arrow_drop_up arrow_drop_down

Haptotherapie bij kinderen en jongeren

Karin van Driel

Haptonomie: de taal van kinderen

Karin: "Het grote goed van voelen hebben kinderen en jongeren vaak zo transparant paraat dat ik daar met bewondering naar kijk. Hun lichaam spreekt en vertelt hun voelende verhaal. Met deze gevoelscommunicatie werkt haptonomie. Voor ieder kind (jong of wat ouder) dé ingang om te komen tot emotionele of lichamelijke stabiliteit”. 

Ik werk nu behoorlijk wat jaren met kinderen en jongeren. En ik vind het nog altijd verrassend hoe snel zij opknappen van haptonomie. Dit komt door de invalshoek dat het lichaam wijs is, en er soms niet over praten, zo kan helpen. Kinderen kunnen makkelijk hun eigen voelende vermogen opzoeken en inzetten. Dit versterkt hun manier van zijn en is ondersteunend voor hun herstel". 


Gevoelsmatig wijzer worden
Kinderen en jongeren leren meer over hun eigen gedrag door nieuwe gevoelservaringen op te doen. Ze worden gevoelsmatig wijzer. Met deze nieuwe mogelijkheden kunnen zij optimaal hun kwaliteiten en talenten beleven. Door de haptonomische begeleiding gaan zij steviger in hun schoenen staan, krijgen meer zelfvertrouwen en leren omgaan met hun angsten en andere gevoelens waarvan ze mogelijk last hebben. Zij zijn vaak na afloop weer blij met zichzelf en dat heeft een positieve uitwerking op de omgeving en vice versa. Ook als je zonder specifieke hulpvraag zit kun je me mailen of bellen voor een afspraak. Je hebt dus geen doorverwijzing nodig. Mocht het nodig blijken, dan kunnen we (uiteraard met toestemming van de ouders) contact opnemen met de huisarts, doorverwijzer of school van het kind.


  • Kosten  €87,50- per sessie. Haptotherapie wordt (deels) vergoed door de aanvullende polis van de ziektekostenverzekering.
    Voor meer informatie over de vergoedingen van de NFG kun je terecht op de website van de NFG. Klik hier om direct naar de vergoedingen pagina te gaan.

Karin is werkzaam bij SynergosPraktijk in Amersfoort als haptotherapeut (voor kinderen, jongeren en hun ouders) en is eigenaar en haptotherapeut (voor kinderen, jongeren en hun ouders) bij Contast in Den Haag. Ze is verbonden aan de Opvoedpoli als haptotherapeut, waarbij ze zich richt op haptonomisch opvoeden voor gezinnen en individuele haptonomische begeleiding van jongeren. Karin heeft ervaring als activiteitenbegeleider voor jongeren met een ernstige verstandelijke, lichamelijke, sociale beperking. Karin in vijf woorden : expressief, beweeglijk, sensitief, betrokken en creatief.


slaapritme stoornissen – driftbuien – eenzijdige motoriek en onhandig bewegen – bedplassen – spanningsklachten – concentratieproblemen – zich onbegrepen voelen – erg volgzaam zijn – pesten of gepest worden – faalangstig of onzeker zijn – slecht kunnen luisteren – gevaarlijke dingen doen – onbegrepen lichamelijke klachten – tics