arrow_drop_up arrow_drop_down

Karin Wijnhoud

Functie bij Synergos: Haptotherapeut

Diploma's:

2012 - 2016, Post HBO Haptotherapie (Synergos)

1989 - 1994, Hogere Hotelschool Den Haag (HBO- richting P&O)

1983 - 1987, Codarts - Havo voor Muziek en Dans, richting Dans

Meer over Karin

Karin is aangesloten bij de beroepsverenigingen

NFG, RBCZ


Van jongs af aan heb ik een diepe interesse voor mijn en andermans beweeglijkheid. De kunst van menselijke expressie in welke vorm dan ook boeit mij. Ik heb na een intensieve dansopleiding vooral ontdekt dat ik met mijn lichaam (en anderen net zo) kan communiceren. En dat wat ik (niet) laat zien altijd invloed heeft op de ander. Dit is wat mij wezenlijk raakt in haptonomie : beweeglijk zijn in meer of minder mate en deze beweeglijkheid bewust inzetten in contact met de ander.

Na de dansopleiding heb ik een paar jaar met veel overgave les gegeven aan kinderen. Verschillende dansvormen kwamen aan de orde. De vorm die mij het meeste ligt is moderne dans. Deze dansvorm kent vaak veel emotie en samenspel. In de jaren daarop volgend ben ik na mijn HBO studie ´hotelmanagement´gaan werken in het commerciële bedrijfsleven. Altijd aan de voorkant, dus in contact met externe klanten. Ook hier boeide mij vooral de non-verbale communicatie en onderliggende gevoelens en emoties van de ander. Er was tussen de regels door zoveel te ervaren. Ik kwam er achter dat wát mensen zeggen niet altijd overeenkomt met hóe zij iets zeggen. En wanneer dat wel overeenkomt het zoveel krachtiger kan overkomen.

Met kinderen ben ik vaak in de weer, heb ze graag om mij heen. Het grote goed van voelen hebben kinderen zo transparant paraat dat ik daar met bewondering naar kijk. Vaak nog zonder filter en recht voor zijn raap. Ook kunnen zij de wereld simpel zien, wat zo verfrissend is. Het grote voelen wat zij als kleine mensen naar mijn idee goed kunnen, daar kan ik nog iedere dag van leren. En wat kinderen met hulp van mij kunnen leren is hun voelende vermogen (alleen of in contact met mij of het materiaal) te verfijnen. Dit om hun eigen specifieke kwaliteiten van voelen te her- en erkennen en in balans te brengen met hun denk- en handelingsvermogen. Dit en nog meer mag ik vanaf mei (2016) in praktijk brengen bij Synergos. Hoe leuk is dat!

Met mijn jeugdliefde, dochter van 11 en twee honden woon ik in Den Haag. Ook ben ik graag en vaak tussen de paarden te vinden. Verder werk ik als vrijwilliger bij jongvolwassenen met een beperking. Ik doe met hen aan belevingstheater, stimuleer hun sensoriek of ik raak hen aan. Ook observeer ik hun gedrag om vooral patronen met een negatieve uitwerking (bijten / gillen / slaan) voor zichzelf of naar anderen toe voor te kunnen zijn. Kortom Karin in vijf woorden : expressief, beweeglijk, sensitief, speels en creatief.