arrow_drop_up arrow_drop_down

Zwangerschapsbegeleiding

Samen in contact

Wederzijds luisteren en reageren op elkaar

Vóór de geboorte is er al contact tussen de baby en zijn ouders. Voelen is hierbij een heel belangrijk communicatiemiddel. De baby reageert op gevoelservaringen en die zijn voor anderen, zoals de moeder en de vader ook voelbaar.

Ouders kunnen reageren op de signalen die het kind geeft. Dit wederzijds luisteren en reageren op elkaar is het begin van de band tussen het kind en zijn ouders.

  • Het dragen van de baby in de buik wordt veerkrachtiger en minder belastend. De moeder wordt bewuster van haar eigen lichaam.
  • Vertrouwen in het lichaam. Dit geeft ontspanning en een krachtig gevoel.
  • Leren kennen van eigen kracht en vermogen van ouders en kind, en deze gebruiken tijdens zwangerschap en geboorte.
  • Houding en beweging van de moeder en de ondersteunende rol die de partner hierbij kan vervullen.
  • Oefeningen ter voorbereiding op de geboorte; opvangen van weeën en bevallingshoudingen.
  • Begeleiding na de geboorte: aandacht voor de nieuw ontstane situatie en het hanteren van de baby.
  • Partners zijn steun voor moeder en kind zowel voor, tijdens en na de geboorte. Gevoelsmatig deelgenoot zijn van zwangerschap en geboorte is een andere positie dan die van ‘betrokken buitenstaander’ en geeft een andere rolinvulling en beleving.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan starten als de moeder het kindje heeft voelen bewegen. Dat is meestal bij een zwangerschapsduur van 20 weken. We gaan uit van 5 sessies vóór de geboorte voor moeder en partner, en 1 sessie na de bevalling voor de ouders met het kind. Het aantal sessies kan eventueel worden aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de ouders.


Kosten €95,- per sessie.