Page content

article content

Haptonomie, wat is dat? Door Nico Pronk

Eén van de vragen die mij het meest gesteld wordt: wat is dat nou, haptonomie? Het is ook best moeilijk om uit te leggen. Hoe leg je uit hoe je moet fietsen? Hoe leg je de smaak van spruitjes uit? De geur van de zee? Je begrijpt het: sommige dingen kun je het best meteen ervaren, voelen, proeven en ruiken. Maar toch ga ik erover schrijven.

Over contact
Ik kan uren met vrienden praten aan mijn keukentafel, over van alles. Van prachtige auto’s en slechte televisieprogramma’s, tot aan levensvragen en filosofieën. Na een lange avond zwaar ik ze ver na middernacht uit op mijn tuinpad en ben ik nog steeds niet moe.

Ik kan daarentegen tien minuten praten met mijn -beslist niet onaardige- buurman en ik voel de energie bijna wegvloeien. Van sommige mensen knap je op, van anderen word je doodmoe.

In de haptonomie houden we ons bezig met contact. Contact als verschijnsel dat optreedt als mensen in elkaars buurt komen. De gevolgen van contact maken we duidelijk voelbaar en aantoonbaar. Contact tussen mensen is iets wat tussen mensen gebeurt. Het is merkbaar en zichtbaar aan spierspanning, aan de huid en de ademhaling.

Je lichaam weet het wèl!
We beïnvloeden elkaar voortdurend. Als je alleen bent zijn je lichaamsbalans en -spanning anders dan wanneer er iemand bijkomt in die ruimte. Het is nog indrukwekkender: ook als je niet weer dat er iemand anders aanwezig is, weet je lichaam het wel. Dat reageert namelijk op dat andere lichaam. De signalen zijn subtiel, er vindt een balansverandering plaats.

We zijn ons daarvan niet (meer) bewust. Dit kun je wel weer leren en dan zal je vaak merken dat je het eigenlijk wel wist. Je was alleen ‘vergeten’ wat dat gevoel betekende.

Daar gaat haptonomie over!
Als je bewuster gaat voelen en gaat luisteren naar je lichaam, levert je dat veel op. Het is namelijk een heel betrouwbaar kompas.

Nico Pronk
Haptotherapeut, docent en directeur Synergos

Comment Section

0 reacties op “Haptonomie, wat is dat? Door Nico Pronk

Plaats een reactie


*