Haptonomie in de opvoeding

3 avonden voor ouders die meer met haptonomie willen in hun opvoeding

Gegeven door: Karin Wijnhoud & Laura Drupsteen, ervaren Kinderhaptotherapeuten

Bedoeld voor : ouders die meer met haptonomie willen in hun opvoeding. 

Het zijn 3 avonden, van 19.30 uur inloop en we starten om 19.45 uur. Rond 21.30 uur ronden wij het af. 

De bijdrage is 

35 euro per avond of  90 euro voor alle drie.

Observeren

24 januari 2017

objectief waarnemen van je kind. Kijkend naar kinderen valt direct een grote diversiteit op. Qua lichaamsbouw, beweging, stemgeluid en de manier van contact maken met anderen. Je kind laat continue gedrag zien en jij als ouder neemt dit deels waar. Alleen wat neem je waar? En wat zegt dat over jouw waarneemsysteem? Vaak zijn we geneigd om snel een reactie terug te geven op het gedrag van je kind. Jammer, want je mist hierdoor de kans om écht te kijken en luisteren naar wat je kind communiceert. Wij gaan vanavond ervaren en oefenen met het waarnemen van gedrag en van jouw kind in het bijzonder.

Aanraken

21 februari

je kind als baby aanraken is heel gewoon. Ze kunnen nog niet praten, dus communiceer je via de tast, je aanraking. Naarmate

je kind ouder wordt, nemen de aanraakmomenten vaak af. Zonde! Want juist een aanraking op maat kan zoveel goeds doen bij jou en je kind. 

Wij nemen je graag mee in allerlei vormen van aanraken zodat je als ouder kan variëren in deze manier van communiceren met elkaar.

Spelvormen 

21 maart

die werken voor jouw kind. Er is veel te ontdekken bij spelende kinderen. Een spelend kind laat allerlei kwaliteiten van

zichzelf zien. Je kunt als ouder veel van die kwaliteiten ervaren als je met je kind speelt. Zo zijn kinderen die willen winnen, vaak snel, actief en gericht op eigen belang. Andere kinderen willen het vooral gezellig hebben, bewegen vaak ongericht en stemmen meer af op de ander. Wij nemen deze avond verschillende spelvormen door om het spelende kind in jou te ervaren en samen te kijken hoe jij dit kan inzetten in contact met je kind.