Page content

article content

Ondernemer en haptotherapeut. Nicky de Troije

Zichtbaarheid
Vorig jaar december maakte ik de balans op. Ik stelde mezelf de vraag wat ik nog zou willen leren, waar ik me nog in wilde ontwikkelen. Eerder dat jaar, na de geboorte van mijn kleintje, had ik mijn vaste contract opgezegd om me volledig op mijn praktijk en de haptotherapie te richten. Daar liet ik de zekerheid van een maandelijks vast bedrag voor gaan en koos ik onzekerheid. Maar hoe kon ik die onzekerheid ombuigen naar zekerheid, vroeg ik me af. In het ondernemerschap vond ik het antwoord. Het bruggetje tussen de wereld als ondernemende vrouw en haptotherapeut vond ik in datgene waar ik me in wilde gaan ontwikkelen: zichtbaarheid. 

Vrienden worden met je angst.
Mijn eerste stap richting meer zichtbaarheid vond ik in het boeken van een fotoshoot. Waar ik eerder me kon “verbergen” achter een zwangere buik tijdens mijn zwangerschapsshoot, of achter anderen, tijdens mijn bruiloft, kon ik er nu niet omheen: ik stond in de spotlight en zou die spotlight ook nemen had ik bedacht. Een week van te voren begon de angst, het ongemak. Ik ging dromen over de fotoshoot, kreeg het warm wanneer ik eraan dacht en mijn hoofd sloeg op hol. Oude angsten kwamen boven. Hoe los je dat op? Dat kan maar op een manier, weet ik inmiddels. Vrienden worden met de angst en verbinden.

Ik stuurde een berichtje naar de fotografe waarin ik mijn angsten besprak, waardoor mijn onzekerheid lichter werd. Ik merkte al snel dat verbinden en mijn kwetsbaarheid laten zien werkte. Door de camera heen verbond ik me met haar en door te voelen hoe het met me ging voelde ik de angst zakken en mijn power toenemen. Ik voelde mijn vrouwelijkheid en kracht hand in hand gaan met de restjes onzekerheid. Deze shoot wakkerde in me aan dat ik mezelf meer wilde laten zien. Nu ik had gevoeld en gezien hoe ik mijn zichtbaarheid zelf kon bepalen, kon voelen dat ik regie had, wilde ik meer. Er onstond een verlangen om te gaan vloggen over haptonomie. Ik had wat te vertellen voelde ik. Maar dat zou ik vast nooit durven, dacht ik. Ik koos instagram als het platvorm waarop ik meer zichtbaar wilde worden en poste nu met meer regelmaat foto’s waarop ik in tekst de haptonomie besprak. Mijn praktijk groeide langzaam. 

Toen volgde corona. Dit was de boost die ik nodig had. Het verlangen in me om te vloggen werd noodzaak. Want in deze tijd wilde ik ook als ondernemer blijven staan. Zo maakte de ene angst, om te falen als praktijk, dat de andere angst voor zichtbaarheid werd aangepakt. Ik besloot een instagramcursus te geven waarin ik om de dag oefeningen vlogde. Door dit te doen trainde ik mezelf in hoe ik aantrekkelijk over kom in beeld. Waarbij ik met aantrekkelijk niet uiterlijk aantrekkelijk bedoel maar interessant om naar te kijken en naar te luisteren. Waardoor mensen blijven luisteren en kijken. Ik wilde impact maken met mijn filmpjes, gehoord en gezien worden. Ik leerde hoe ik er uit zie wanneer ik praat, ik werd comfortabel met mijn stem, herkende mijn bewegingen, doordat ik alle filmpjes meerdere keren terug keek. In samenwerking met Synergos nam ik de eerste twee afleveringen van Synergos Live op. Waarbij ik na de eerste huilend op de trap zat. Ik was teleurgesteld in mezelf, ik was zo nu en dan de verbinding met mezelf en mijn gasten verloren. Hoe kon ik die behouden tijdens het presenteren leerde ik tijdens een haptotherapie behandeling van een collega therapeut. Ik las boeken over presenteren, volgde een cursus storytelling en vooral leerde ik dealen met mijn angsten en onzekerheden door ze letterlijk iedere dag in de ogen te kijken. Mijn ogen wel te verstaan want die zie ik inmiddels iedere dag wanneer ik mezelf laat zien door te vloggen.

Bij ontwikkelen en leren kom je je angsten tegen. Dat weet ik als geen ander. Inmiddels voel ik me comfortabel in het maken van vlogjes en is mijn volgersaantal op instagram vervijfvoudigd. Heb ik ontdekt dat ik het maken van podcast enorm leuk vind. En weet ik dat ik door mezelf te laten zien impact heb. Ik krijg dagelijks berichtjes hoe een story, post of podcast iemand heeft geraakt. Door mezelf te laten zien groei ik niet alleen als praktijk, maar ook als haptotherapeut en als mens.

Je kunt Nicky volgen op Instagram: Nicky de Troije en Veerkrachthaptonomie
Nicky heeft naast Synergos praktijk ook een eigen praktijk in Breda

Comment Section

2 reacties op “Ondernemer en haptotherapeut. Nicky de Troije


Door Dorien Verduin op 18 oktober 2020

Dank voor je verhaal Nicky! Herkenbaar dat je je moet verbinden met de angst. En dat daar de groei zit. Al doende leert men.


Door Lianne op 19 oktober 2020

Gaaf en stoer van je Nicky!
Je laten horen en zien, flinke ontwikkeling in zo’n korte tijd!

Plaats een reactie


*